Techniek ten top… De paaskip!

Met het vierde leerjaar maakten we geen paashaas maar een paaskip! En wat voor één…

Met verbrijzelde eierschalen belegden we eerst de vorm van onze kip op een plank. De stukjes eierschaal kleefden we vast met behangerslijm. Toen de lijm droog was, gaven we onze kip een mooie achtergrond: groen, blauw, rood… dus schilderen maar!

De volgende les was het de beurt aan het technische gedeelte: we tekenden een richtlijn op 1 cm van de omtrek van de plank om op gelijke afstanden nagels te kunnen slaan. Inderdaad een metser gebruikt ook zijn (metsers)koord om zijn  muren recht te metsen.

Voor sommigen was het de eerste kennismaking met het werktuig met de steel: de hamer. Eerst legden de meesters uit hoe je dit moest vasthouden; zo leerden we ook wat over de werking van hefbomen…

Na het nagelen was het de beurt om ons werk van licht te voorzien. Door het oog van de kip staken we een lampenhouder met erin een lamp. Aan de lampenhouder verbonden we twee stroomkabels (die we met een “kniptang” van de rol hadden “geknipt”) Van ieder uiteinde verwijderden we de isolatie met een “striptang”.De uiteinden van deze kabels verbonden we met een 4,5 V batterij en hoera!!… Het oog van Kakel de kip gaf licht!

Om het werk helemaal af te werken en om te vermijden dat Kakel zou uitbreken, weefden we een draad van nagel naar nagel. Fier en voldaan en met heel wat opgedane technische kennis namen we Kakel mee naar huis…

1.Rawnad