Welkom in de Draakjesklas

Joepie, wij zitten vanaf  sept. bij juf Sara in de draakjesklas!

Liv- Maher-Orhan-Renée-Gaëlle-Paulien-Eliza-Katrien-Yiling-Izzah-Johara-Aditya-Jonas-Boyan

Sinds vorig schooljaar kozen we ervoor om zowel de groep K1DRA als de groep K1EEND in één groot klaslokaal onder te brengen. Daarin zijn de juffen permanent met 2 aanwezig (=co-teaching) en vaak met 3. Deze nieuwe onderwijsvorm biedt voor kinderen van gemengde leeftijden meer voor – dan na-delen. Er is altijd een juf die het aanbod verrijkt voor de 3-jarigen terwijl de andere juf zich meer met de noden, zorgen van de 2,5-jarigen bezig houdt. Daarnaast leren de jongste kleuters heel veel van de oudste kleuters. Door de instappertjes te spreiden over 4 gemengde groepen, zijn de groepen zowel in aantal als in zwaarte  evenrediger verdeeld. Door een combinatie te maken van 2,5 jarigen en 3-jarigen zullen alle kleuters zich snel thuis voelen in hun groepje en moet er niet doorgeschoven worden gedurende het schooljaar!

Het rugzakje staat klaar, de schoentjes zijn gepoetst, de eerste schooldag breekt aan, met voor sommige kindjes al eens een traan! Wanneer in september de schoolpoorten opengaan,  begint voor vele ouders het troosten, aanmoedigen en met pijn in het hart hun oogappel achterlaten.

Verdriet bij het afscheid is normaal de eerste dagen.   De kinderen komen immers terecht in een totaal onbekende wereld: een vreemde omgeving, vreemde kinderen, een vreemde volwassene die men “juf” noemt, …  Bovendien moet een kind  nog leren dat mama en papa hem/haar niet in de steek laten, maar écht terugkomen.  Kinderen kunnen dan ook koppig en boos reageren de eerste schooldagen.  Je kind heeft tijd nodig om dit alles te verwerken en om zich aan te passen.

Kindertranen in de kleuterklas, zó droog je ze het snelst:

1.    Maak het afscheid kort: een knuffel, een zoen en weg!
2.   Hou een vast patroon aan: wel óf niet naar school,
maar niet soms wel en soms niet.
3.    Laat de eerste schooldag niet samen
vallen met een grote verandering thuis
4.    Maak van tevoren duidelijk dat mama/papa niet blijft.
5.    Begin eventueel met halve dagen.
7.    Toon je eigen verdriet niet.
8.    Geef een knuffel mee.
9.    Maak ‘s avonds tijd om te luisteren,
te knuffelen en tot rust te komen.

Dikke knuffel,

… * Juf Sara * …